Thursday, May 29, 2014

5 avantaje de a fi primul angajat al unei firme


Viata este din multe puncte de vedere o competitie, a fost asa de cand au aparut primele organisme unicelulare si continua si azi in societatea noastra. In general in aceasta competitie ai nevoie pe langa munca si determinare si de putin noroc.

Am avut un noroc enorm sa pot sa lucrez aproape imediat dupa ce am terminat studiile intr-o echipa noua, pe un proiect pornit de la zero in Romania, la o firma mare (multinationala) care si-a deschis un sediu nou la noi in tara. Inainte de asta am avut o scurta experienta la o alta firma cu o traditie ceva mai mare la noi. Desi experienta anterioara a fost destul de scurta pot face o comparatie si sa imi dau seama de avantajele de a fi printre primii angajati.

1. Fiind primul acolo pe un proiect nou esti automat printre cei mai seniori din echipa. Avantajul pe care l-ar aduce orice experienta cu care ar veni cineva mai senior de cat tine este minim si poti juca de la egal la egal ca proaspat absolvent cu cineva cu mai multi ani de experienta. Evident trebuie sa te duca capul si sa ai un ritm de crestere substantial pentru a tine pasul insa punctul de plecare este acelasi pentru toti, este o cursa pornita de la start in acelasi timp de toti concurentii. Intr-o firma consolidata, altii au pornit de la start cu cativa ani inaintea ta si nu ai foarte mari sanse sa ii prinzi. Imaginati-va un joc de Monopoly in care va asezati la masa dupa ce au fost deja impartite toate proprietatile de catre altii.

2. Fiind printre primii iti poti face relatii mult mai usor. Intr-o firma consolidata ca un nou venit nu cunosti prea bine oamenii, sunt altii care au lucrat la acel proiect de ani de zile pe care nu mai ai cum sa ii prinzi din urma si daca ai o problema nu ai exact informatii despre cine ar putea stii sa te ajute. Desi cu timpul iti poti creea relatii si iti poti da seama cam cine se pricepe la ce parte din proiect, intr-un proiect pornit de la 0 ai fost acolo cand au aparut toate problemele si ai contribuit la rezolvarea lor, peste cativa ani altii vor veni sa te intrebe pe tine cum se rezolva anumite lucruri.

3. Fiind primul iti poti alege la ce vrei sa lucrezi. Ca si in viata, primul venit este primul servit. Primii colonisti din America au venit acolo au gasit o fasie de pamant care le-a placut, si-au facut acolo casa si au spus ca este a lor. Ulterior pentru a cumpara aceasta proprietate de la primii veniti cineva trebuie sa plateasca o mica avere, alternativa fiind sa se multumeasca cu ce a ramas. La fel sa fi primul intr-o firma implica ca vei putea lucra la partea din proiect care iti surade cel mai mult iar cei care vin dupa vor trebui sa se multumeasca cu ce ramane disponibil.

4. Ai mult loc sa cresti. Cand plantezi o samanta intr-un ghiveci, ea va creste si va ocupa tot spatiul pe care il are disponibil. Daca plantezi o a doua samanta dupa ce prima a avut sansa sa se dezvolte putin, planta mai mare va reusi sa acapareze tot spatiul si o va priva pe cea mai mica de spatiu. Fiind primul la un proiect te poti extinde pe tot spatiul pe care il vezi cu ochii. Intr-o firma consolidata, de obicei cu greu gasesti loc intr-o nisa si iti este foarte greu sa te extinzi de acolo fara sa dai peste cineva mai mare care ocupa acel spatiu. La fel daca apare spatiu nou, tu vei fi favorit la acapararea lui fiind cel mai bine inradacinat acolo. Ce-i drept trebuie sa fie si ghiveciul destul de mare sau sa aiba potential de crestere, in cazul meu ghiveciul este o multinationala de talie mondiala, intr-un start-up de apartament trebuie sa mizezi pe faptul ca ghiveciul va creste cu timpul si nu vei ramane la paharelul in care ai fost initial plantat.

5. Ai mai multe sanse de afirmare. Sa privim problema in felul urmator - este mai usor sa te afirmi intr-un grup de 4-5 persoane sau intr-un grup de 50? Fiind la inceputul unui proiect poti iesi mult mai usor in evidenta, odata fiindca concurenta este mai mica si in al 2 lea rand fiindca la inceputul unui proiect tind sa apara multe probleme relativ usor de rezolvat. Pe masura ce proiectul se maturizeaza, problemele simple au fost deja rezolvate, au ramas doare cele complicate care sunt si mai putine si la care lucreaza multi altii astfel reducand sansa sa fii tu cel care iese in evidenta. Ce-i drept sa rezolvi o problema complicata pe care nu au reusit sa o rezolve altii 50 te-ar scoate in evidenta insa acelasi efect l-ai obtine rezolvand 5-10 probleme mai simple la inceput. De asemenea cei care sunt de cel mai mult timp implicati in proiect au sanse mai mari sa rezolve problemele mai complicate deoarece de obicei le cunosc mai bine si cunosc si incercarile de a le rezolva din trecut.

In concluzie, a fi deschizator de drumuri in cariera te poate ajuta foarte mult, nu numai in cariera ci in general in viata. Pot spune sincer ca nu cred ca m-as fi dezvoltat asa cum am facut-o daca as fi fost la o firma unde as fi fost "junior", am avut ocazia sa am spatiu de crestere liber si am si profitat de ea sa imi cresc cariera. Recomand celor la inceput de drum sa se implice pe cat posibil in astfel de proiecte noi, daca ii duce capul pot creste mult mai rapid decat intr-un proiect in care lucreaza deja 100 de oameni de 10 ani. Singurul dezavantaj este ca in acest caz nu ai pe cineva mai senior care sa iti fie mentor si trebuie sa te descurci sa inveti singur si sa te dezvolti. Probabil pentru cineva mai senior sa inceapa pe un astfel de drum nu ar fi la fel de avantajos insa pentru cineva dornic de afirmare pista cea mai buna este cea nebatuta.




1 comment:

  1. Bine spus, esti un norocos! Totusi reversul medaliei este ca intr-o companie aflata la debut intr-o anumita tara si are doarcativa angajati te vei remarca imediat si daca esti omul nepotrivit pentru job. Adica intr-o multinationala cu mii de angajati incompetenta unuia poate trece neobservata, dar intr-un colectiv mic te "remarci" imediat.

    ReplyDelete