Wednesday, May 7, 2014

Retete de tinut minte #1 - pizza


Ingrediente:

   Pentru blat:  
     
         - 150g faina alba
         - 150g faina integrala
         - 1/2 lingurita sare
         - 3 lingurite Oregano
         - 250ml (3/4 pahar) apa calda
         - 3 linguri ulei de masline
         - 2 linguri otet
         - un pliculet de drojdie

   Pentru compozitie:
   
          - 100 g sos de rosii
          - 2 lingurite de busuioc
          - 1/2 lingurita zahar
          - ulei de masline
          - ardei iute uscat (optional)
          - 200-250 g mozzarella
          - 150 g parmezan ras (optional)
       
Restul ingredientelor sunt toppinguri in functie de ce tip de pizza vrei sa iasa, in cantitati dupa gust.

Exemplu :

Toppinguri:
           - 3 felii de sunca
           - 50 g ciuperci taiate felii
           - 30 g porumb                

Instructiuni:

Blat (10 min + 30 min lasat la crescut):
1. Se incalzeste apa (250ml), nu trebuie neaparat fiarta, sa fie calda dar sa poti baga mana in ea.

2. In timp ce apa se incalzeste pe foc se amesteca intr-un bol mare faina alba, faina integrala, 1/2 lingurita sare si cele 3 lingurite de Oregano. Se adauga apoi drojdia si se amesteca putin pana se omogenizeaza continutul.

3. Odata incalzita apa se toarna intr-un pahar impreuna cu otetul (nu mai mult de 2 linguri) si cu uleiul de masline (nu mai mult de 3 linguri). Se varsa apoi apa amestecata cu otetul si uleiul peste bolul cu amestecul de faina si se amesteca totul, preferabil cu mana.

4. Compozitia se va lipi de maini. Se framanta compozitia si se adauga treptat faina alba, compozitia se va lipi din ce in ce mai putin datorita fainei. Cand compozitia arata ca un bulgare de aluat si nu mai este foarte lipicioasa este gata. Se pune intr-un bol acoperit si se lasa la crescut 30 min intr-un loc preferabil caldut.

Compozitie de baza (15 min):

5.  Intr-o tigaie se pune ulei de masline suficient cat sa acopere suprafata tigaii. Se pune in tigaie sosul de rosii, se presara deasupra ardeii iuti sfaramati (in cazul in care se doreste sa fie picanta), se presara peste busuiocul si zaharul.

6. Amestecand continuu se tine tigaia pe foc mediu 10-15 min, in principiu este gata cand devine vascos sosul si nu mai arata ca un lichid.

Finalizare:

7. Se intinde blatul lasat la crescut in prealabil pana cand are grosimea dorita, ideal ar trebui sa aiba o forma rotunda la sfarsit.

8. Sosul facut in tigaie se intinde pe blat. Peste el se pun bucati de mozzarella (se rup efectiv din ea cu mana). Se poate pune si parmezan ras.

9. De aici totul este dupa preferinta clientului, se pot pune de exemplu felii mici de sunca si felii de ciuperci si eventual boabe de porumb de la conserva.

10. In final se pune pizza in cuptor si se coace timp de 20-25 de min, pana cand devine rumenit blatul.


No comments:

Post a Comment