Friday, April 11, 2014

De ce companiile de asigurari pot sa discrimineze?

Am creat o petitie online impotriva discriminarii la pretul RCA bazata pe varsta aici.


O sa incep cu un scurt extras dintr-o lege aflata in vigoare in Romania:

LEGE nr. 324 din 14 iulie 2006 
pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si 
sanctionarea tuturor formelor de discriminare 
EMITENT: PARLAMENTUL 
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 626 din 20 iulie 2006 


 Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 

 ART. I 
 Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de 
discriminare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 2 septembrie 2000, 
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 48/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se 
modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 1. La articolul 2, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: 
 "Art. 2. - (1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere
restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, 
convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, 
apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect 
restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor 
omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, 

economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice." 
....

Textul legii este mai lung si se poate gasi in monitorul oficial sau de exemplu aici:
http://antidiscriminare.ro/pdf/Leg324_14iul2006.pdf

Dupa cum stim foarte bine in Romania companiile de asigurari  folosessc pentru asigurarea obligatorie RCA o practica, folosita la scara larga si in restul Europei civilizate, de a discrimina clientii in functie de mai multe criterii printre care si varsta. 

A aparut recent o stire cum tinerii sub 25 de ani vor plati prime de asigurare chiar si de 3000 de RON pe an pentru a asigura o masina decenta (motor de 1.4 L). O persoana de 35 de ani cu aceeasi masina, cu o istorie similara de accidente si cu aceeasi experienta la volan ar plati un pret diferit, mult mai mic, fiindca are o varsta diferita. Nu inteleg de ce aceasta practica nu este considerata discriminatorie si nu este sanctionata, acest fenomen se intampla in mai multe tari europene si se pare ca nimeni nu vede situatia in acest fel.

Pot intelege sa ai preturi diferite in functie de ce masina ai, in functie de cate accidente ai avut in trecut decontate prin RCA de catre pagubiti, in functie de unde locuiesti si chiar si in functie de cat de multa experienta ai la volan. Toate aceste lucruri sunt in puterea ta sa le schimbi, iti poti lua alta masina, poti sa conduci mai atent si poti sa iti iei permisul la 18 ani insa varsta nu ai cum sa o schimbi, este o parte din tine la fel ca rasa de care apartii, sexul, etnia, convingerile politice si orice mai scrie prin legea impotriva discriminarii.  

Eu pot vorbi din perspectiva unui tanar de 26 de ani (nu intru in categoria <25 dar sunt revoltat din principiu) care conduce de la 19 si nu a avut niciodata un accident prin care sa rezulte pagube la terti decontate pe RCA. Totusi, prima mea de asiguare va fi diferita fata de o persoana de sa zicem 35 de ani care si-a luat permisul la 28 si are aceeasi istorie. Cu ce este aceasta persoana mai presus de mine? 

Companiile de asigurari se acopera spunand ca aceste preturi rezulta in urma statisticilor facute de ei legate de numarul accidentelor. Au dreptate partial insa la fel ar putea sa faca statistici din care sa reiasa ca o anumita minoritate face mai multe accidente decat alta, ca persoanele cu o anumita culoare de par sunt mai predispusi sa faca pagube mai mari si multe altele. Statisticile pana la urma sunt ca un fel de prejudecati - faptul ca tu incadrezi pe cineva intr-o categorie care conduce imprudent si face accidente doar pentru ca cei din aceeasi categorie fac asta statistic este ca si cum ai spune ca daca esti de etnia X furi pentru ca voi cei din etnia X in general fura. 

De ce sa platesc eu pentru ce fac altii din "categoria mea"? Nu contest ca statistica probabil e valida insa nu toti tinerii conduc la fel, nu toti tinerii soferi fac liniute cu BMW ul pe magheru sau drifturi pe drumurile publice. 

Poate unii se gandesc ca or sa treaca la un moment dat de varsta prag si or sa scape de aceasta discriminare insa, daca cei din aceasta generatie nu fac multe accidente din cauza varstei ci din cauza ca efectiv sunt soferi mai prosti (statistic)? Daca peste 10 ani tot aceasta generatie va fi cea care face cele mai multe accidente. Unii oameni vor fi obligati sa plateasca mai mult doar fiindca fac parte dintr-o anumita generatie, lucru care nu depinde de ei si nu au cum sa il schimbe vreodata. De aceea consider ca aceste practici sunt discriminatorii. Nimeni din Europa nu pare sa se revolte din cauza lor, nimeni nu pare sa aplice legea impotriva discriminarii, poate gresesc in rationamentul meu si m-as bucura sa imi explice cineva unde. 

Singurul motiv cu adevarat relevant pentru a se stabili o polita ar trebui sa fie istoricul accidentelor si acesta ar trebui sa predomine la stabilirea pretului. Daca vor intr-adevar sa ne puna pe categorii sa fie lucruri pe care le putem schimba. Pot fi de acord intr-o oarecare masura si cu experienta intr-ale sofatului insa trebuie si acest lucru ponderat cumva cu numarul de accidente din trecut, altfel ar fi tot un fel de discriminare mascata bazata pe varsta minus 18 ani. Media accidente/an de sofat sau suma despagubita/an de sofat cred ca ar fi niste metrici corecte din acest punct de vedere. Daca sunteti de acord cu mine va rog sa semnati aceasta petitie online, poate cineva ne va auzi si va lua masuri sau cel putin poate ne va explica unde gresim in rationament:


No comments:

Post a Comment