Tuesday, December 2, 2014

Probleme fara solutie evidenta 2: Cainii comunitari

Sa ne imaginam pentru cateva momente ca am fost alesi in functia de primar al Bucurestiului. Ne bucuram de succesul mare pe care l-am avut insa dupa euforia momentului suntem pusi in fata unei probleme cronice a orasului nostru:

Strazile sunt pline de caini comunitari de toate dimensiunile si formele. Unii sunt periculosi. Ce putem face?

Asta este intr-adevar o problema foarte complicata, orice ai face o sa superi pe cineva si o sa dai combustibil opozitiei in urmatoarea campanie. Ca idee insa, am fost in multe orase prin lumea asta si nu am vazut nicaieri caini comunitari.

Sunt 3 solutii pe care le vad eu:

1. Lasam lucrurile asa cum sunt. Adica ignoram problema. Sunt sanse sa nu se supere nimeni pe la TV fiindca nimeni nu vrea sa isi asume propunerea unei solutii din cauza dilemelor morale pe care le ridica ele. Daca ai noroc ai un mandat linistit si nu mai auzi de problema asta. Insa se poate intampla ocazional sa mai fie sfasiat un turist strain pe strazile Bucurestiului, se poate intampla sa fie sfasiat un copil nevinovat in parc, astfel de lucruri se intampla. Cand se intampla este o perioada de cateva saptamani de hiperactivitate la TV dupa care se uita problema, dispare din subiectele zilei fiindca populatia uita repede. Lumea uita, mai e un meci de fotbal mai e un concurs televizat mai o sarbatoare si problema a disparut. Daca nu te deranjeaza faptul ca ai o parte din vina pentru ce s-a intamplat si daca poti dormi linistit in continuare poti alege sa faci asta.

2. Eutanasiere. Adica iei cainii de pe strada ii tii o perioada scurta (2-3 saptamani) sa le dai o sansa sa fie adoptati si daca nu ii omori. Eutanasiere este un mod mai usor de a spune omorare. Nu este o decizie usor de luat pana la urma sunt si ei niste suflete insa tu ai fost votat de oameni si pana la urma trebuie sa le asiguri lor siguranta. Daca faci asta or sa sara imediat toate asociatiile in capul tau si vor face campanii cu catelusi dragalasi care dau din coada si flutura urechile. Te vor scoate un criminal cu sange rece si vei da opozitiei o tema de campanie pentru urmatorul mandat - criminalul fara suflet. Va veni Brigitte Bardot sa ne scoata ochii, sa ne faca publicitate negativa ca tara si se dea superioara desi la ea in Saint Tropez daca ar aparea cativa caini pe strada i-ar lua imediat hingherii si probabil i-ar eutanasia. Nici Brigitte si nici asociatiile nu vor adopta toti cainii ca sa ii tina ei pe banii lor in adaposturi. Mentionez aici si faptul ca multi ascund cainii in casa cand vin hingherii si vin sa ii ridice de la adaposturi daca sunt luati. Consider ca cine ridica un caine din adapost trebuie sa raspunda in fata legii pentru el. Si ar trebui in nume propriu nu pe persoana juridica ca asa nu va pati niciodata nimic. Adica daca ai luat un caine din adapost si peste X luni cainele ala a muscat un copil intr-un parc ar cam trebui sa fi si tu pus intr-un adapost de oameni cum e cel de la Jilava.

3. Adaposturi. Pare a fi solutia de compromis. Nu ii omori pe caini ci ii sterilizezi si ii tii in niste adaposturi in conditii (cat de cat) civilizate - ca si cum ar iesi la pensie. Suna bine, nu omori cainii dar ii si iei de pe strazi. Pana cand vor iesi in strada toate asociatiile de pensionari protestand ca dai mai multi bani publici pe intretinerea lunara a unui caine decat este pensia medie. Nu zic ca nu au dreptate insa iarasi este o tema de campanie impotriva ta - omul caruia ii pasa mai mult de caini decat de pensionari. La fel putem spune si despre copiii din orfelinate sau spitale pentru care s-ar cheltui mai putin decat pentru un caine insa ei nu prea ies in strada sa isi exprime prin protest punctul de vedere. Esenta problemei este ca avem ca societate probleme mai mari care necesita resurele noastre decat tinerea la pensie a cainilor comunitari pe bani publici. Daca adaposturile ar fi 100% finantate de asociatiile de "labute" din banii munciti de membrii lor nu ar fi o problema insa cei cu astfel de asociatii se ocupa doar cu vorba si eventual cu niste interese personale.
 

S-au incercat si alte solutii - s-a incercat sterilizarea lor insa nu a putut tine pasul cu rata inmultirii cainilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca un caine sterilizat este la fel de periculos pe strazi si poate trai destul de multa vreme.Cred ca un primar al Bucurestiului ar trebui sa isi asume o solutie si sa o faca spre inceputul mandatului. Astfel pana i se termina mandatul lumea o sa poata sa vada ce bine e totusi sa fi in siguranta pe strazi. Pana la urma de aia ai fost ales sa iti asumi si sa conduci nu sa stai cu frica comentariilor opozitiei. Daca faci ceva bun lumea te va vota din nou.


In alta ordine de idei, pot fi triati cainii periculosi de cei inofensivi. De exemplu se pot plimba noaptea pe stradute prin cartiere politisti sub acoperire - imbracati in civil - asa ca un cetatean nevinovat care se plimba si daca sunt atacati de o haita de caini sa foloseasca arma din dotare pentru a se apara. Ar putea chema imediat hingherii  pentru a ridica cainii agresivi (hingherii ar trebui sa fie in apropiere in spatele momelii). Cainii cuminti care nu sar la atac ar scapa si cei agresivi ar fi curatati in mod natural. Astfel ar deveni sigure strazile pentru cetateni. In mod normal noaptea pe strazi nu doar canii se pot lua de tine, cu aceasta idee s-ar putea curata si talharii sau gastile de cartier agresive.

 


1 comment:

  1. Te-ai complicat cam tare ! Solutia este extrem de simpla si economica ( pana si un copil de granita stie asta ) maidanezii trebuie exterminati in masa cu costuri minime . Din partea mea poate sa toarne si benzina pe ei si foc de tabara .

    ReplyDelete