Monday, December 8, 2014

Cat de mult platim impozit pe salariu?

Fig. 1 - Guvernul Romaniei in Decembrie 2014
Aici se gestioneaza banii dumneavoastra.
Impozitul pe salariu este in momentul de fata 16% - cota unica. La prima vedere nu pare mult mai ales comparativ cu alte tari din Europa. Insa faptul ca pe salariu platim si alte taxe care au alta denumire nu ne incalzeste cu nimic, sunt tot bani retinuti de stat din ceea ce am muncit ca salariati in fiecare luna. Mai ales ca toate contributiile pentru pensii, somaj, asigurare medicala, etc. nu se duc in mod direct pentru aceste lucruri ci se varsa tot in bugetul de stat de unde sunt folositi pentru orice e nevoie. Deci le putem asimila tot cu un impozit. Sa vedem cat plateste cu adevarat un cetatean angajat din suma pe care o primeste in fiecare luna.



Sa luam un cetatean oarecare care sa zicem ca are un salariu de 1000 RON pe luna brut. El are de platit in felul urmator (calcule aproximative):

CAS 10.5%                                
Somaj 0.5%
Asigurare de sanatate 5.5%

Total pana acum 16.5% adica 165 RON. Din 1000 am ramas cu 835.

Impozit pe salariu 16% din ce a ramas adica aproximativ 133 RON.

Am ramas deci cu 835-133 = 702 RON.


Deci platim de fapt aproape 30% din venitul brut ca diverse taxe catre stat.

Dar nu se termina aici.  

O firma daca vrea sa angajeze pe cineva trebuie sa plateasca si ea niste taxe. Ca o paranteza eu personal consider ca este absurd sa taxezi o firma pentru ca vrea sa angajeze pe cineva in conditiile in care ai probleme cu somajul. Adica practic pui bete in roata angajatorilor care vor sa ofere locuri de munca. Dar asta e alta poveste.

Practic suma pe care o plateste angajatorul pentru un angajat ar trebui inclusa in calculul venitului cuvenit de angajat fiindca pana la urma un angajat trebuie sa munceasca pentru a produce pentru angajator cel putin aceasta suma. Un angajator puteti fi siguri ca ia in calcul si aceasta suma cand se gandeste sa tina sau nu un angajat si daca angajatul nu produce suficient cat sa o acopere nu va fi rentabil si va fi dat afara. Ba mai mult, angajatul trebuie sa acopere si costul cu chiria pe biroul in care luceraza precum si toate utilitatile de la locul de munca. Daca nu acopera toate costurile necesare tinerii lui acolo si daca nu produce si un profit pe deasupra nu are angajatorul niciun motiv sa il tina.

Astfel un angajat are din punct de vedere al angajatorului un pret mai mare decat valoarea salariului brut pe care il primeste. Nu o sa includ aici costuri cu chiria biroului fiindca pana la urma sunt costuri necesare desfasurarii activitatii nu taxe. Insa suma platita la stat conteaza fiindca este o suma pe care angajatorul este dispus sa o plateasca pentru a angaja pe cineva. Deci sunt niste bani pe care angajatul ii produce prin munca lui pentru angajator. Daca nu i-ar lua statul in mod normal i s-ar putea cuveni angajatului acei bani.

Angajatorul plateste asa (toate ca procente din brut):

CASS 5.2%
Somaj 0.5%
CAS 15.8%
Tot felul de alte fonduri - in total aproximativ 2%

Total (aproximativ): 23% din brut adica 230 RON pentru exemplul nostru.

Deci suma platita de fapt de angajator pentru a tine un angajat cu salariul brut de 1000 RON este 1230 RON.  Practic asta este pretul angajarii respectivului om si faptul ca o parte din acesti bani se platesc de catre angajator este doar un artificiu facut probabil pentru a nu observa oamenii de rand procentul real pe care il platesc statului din ce muncesc.

Cum angajatul nostru incaseaza la sfarsitul lunii in mana 702 RON si firma plateste pentru el 1230 RON putem calcula ca primeste doar 57% din suma pe care angajatorul o plateste pentru serviciile lui. Adica rata taxelor si impozitelor este de fapt de 43%. Platim 43% din valoarea muncii noastre lunare statului. Daca s-ar introduce impozitul progresiv pentru unii oameni ar sari de 50% insa asta e alta poveste. Cred ca nu sunt multe state in Europa cu un asemenea nivel de taxare si daca sunt cu siguranta ofera ceva mai mult contribuabililor decat Romania.

Inca nu s-a terminat aici.

La orice cumparam cu banii castigati platim 24% TVA - una din cele mai ridicate taxe pe valoare adaugata din lume.
Practic din cei 702 RON pe care ii avem in mana 24% - aproape un sfert - vor ajunge tot la stat. Asta inseamna aproape 169 RON. Deci ne raman 533 RON pentru a cheltui pe cele necesare vietii angajatului din valoarea de 1230 RON pe care o are munca lui lunara pentru angajator. 

Adica in realitate raman aproximativ 43% din banii pe care angajatorul ii cheltuie pe noi. Restul de 57% din ce producem lunar se duce intr-un fel sau altul la stat. Statul ne ia lunar 57% din munca noastra. E bine macar ca primim de banii astia servicii de calitate din partea statului: doar avem spitale ca lumea, scoli pentru copiii, etc... 


In plus...

Pe langa asta trebuie sa si locuim undeva si avem de platit impozit pe locuinta. Daca stam in chirie putem fi siguri ca din chirie proprietarul isi acopera impozitul pe proprietate.  Daca vrem "luxul" de a avea o masina vom avea de platit tot felul de taxe de inmatriculare si de mediu pe langa impozitul pe masina, rovinieta si taxele cu care este incarcata benzina(si motorina) - cam 60-70% din pretul ei se duce la stat. Apropo, in pretul benzinei intra si o taxa care este menita sa acopere paguba facuta de falimentul Bancorex - toti platim pentru a acoperi ce s-a intamplat acolo.


Practic nu mai muncim pentru noi, muncim pentru stat si ne lasa si el acolo ceva cat sa traim. Banii respectivi nu par sa fie folositi in folosul nostru si aparent nu are nimeni nimic impotriva.   


Sarbatori Fericite!


7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Foarte bun articolul si excelente concluziile. O singura mentiune: ai uitat de deducerile personale. Care reduc baza de impozitare. Deci automat si impozitul pe venit calculat 16% din venitul impozabil o sa fie mai mic. Nu cu mult dar in orice caz n-o sa fie 133 de lei.
    Deducere personala:
    venit mai mic sau egal cu 1000 de lei: deducere 250 (nicio persoana in intretinere), 350 (1 persoana in intretinere), 450 (2), 550 (3), 650 (4 sau mai multe persoane in intretinere)
    venit cuprins intre 1001-3000 de lei: deducere degresiva calculata cu ajutorul formulei: (250 + 100*Nr pers intretinere) * (3000-VenitBrut) / 2000
    venit peste 3000 de lei (foarte putini salariati): nicio deducere.
    Pastrand exemplul dat de tine cu 1000 de lei venit. Sa presupunem ca acel angajat nu are nicio persoana in intretinere, deci dupa retinerea contributiilor rezulta venitul net adica 835 lei. Acum calculam venitul impozabil care n-o sa fie tot 835. Ci cu 250 de lei mai mic pentru ca nu are nicio persoana in intretinere, adica 585 de lei. Asta e venitul impozabil. 585*16%=93,6 lei, reprezentand impozit pe venit (Nu 133). Deci cat primeste salariatul? 835-93,6 = 741,4 lei, nu 702 lei. Nu e mare diferenta (39,4 lei), dar e ceva. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. adica 1050-250 rezulta 800 - impozitele si apoi 16 %din ce ramane adica ramene fara deducere si rezulta un salariu net 750/800 iar apoi ce se retine angajatorului cred ca tot procent din 750/800 nu din net +impozite +impozit pe venit pentu ca oricum somajul si asigurarile de sanatate functioneaza ca la loterie sau ca la casco inclusiv procentul pt risc accident care oricum ar fi calculate ar trebui sa isi largeasca acoperirea si la cei care nu muncesc sau sunt someri pensionari sau altele si considerate salariu oricum bine ca s-a gasit cineva sa explice deducerea personala (+1 (: ) ...

      Delete
  4. poate numai calcul impozitului pe salariu este corect aplicat nu inteleg de ce somajul este inclus in salariu apoi este trecut ca venit si impozita? sau poate nu il iei 1 an de zile ci 6 luni... sau poate se ia odata la 2/3 ani sau sunt contributii la fonduri sau salarii? adica tot ceea ce se calculeaza la minim trebuie adunat reiese 1050 + 273 si la acest salariu poate ar trebui aplicate procentele angajatorului insa luand in mana 750 rezulta ca acela este minimul eu cred ca este totusi 800 dar nu conteaza iar la 750 se adauga 133,75 rezulta brutul883,75 la care se calculeaza impozitele firmei si rezulta +203,27 rezulta un salriu minim pe economie de 1087,02 deci diferenta este 37,02 scursa pe undeva sau in functie de firma... deci calculul de minim pe economie e oarecum corect si il contine pe net brut care este calculat pentru taxele aplicate firmei nu? poate nu convine cuiva ...cui? impozitului poate atunci ar trebui sa nu se convina nici din partea salariatilor far net de 800 daca ar fi poate chiar 950 pt ca toti au dreptul la o viata mai decenta si nu la sclavie si munca in pierdere...

    ReplyDelete
  5. Ce nu inteleg este de ce angajatul plateste mai mult la stat decit angajatorul? pe e baza s-a hotarit asa ? ce logica exista in asta ? probabil guvernul are trebuii sa revada acest lucru, nu este normal

    ReplyDelete
  6. Foarte bine zis, ceea ce ai demonstrat este ca sclavia nu a disparut si nici nu va disparea!

    ReplyDelete