Tuesday, November 11, 2014

Cum e gandit sistemul de concediu medical pentru copii in Romania?

Ce scriu aici este din experienta personala pe care am avut-o azi cu copilul. Poate am gresit eu cu ceva, poate este ceva ce nu stiu, eu voi vorbi despre lucrurile de care m-am lovit eu in interactiunea cu statul si medicii. Insa cred ca multi pot avea astfel de probleme. Voi spune aici cum functioneaza in mod normal sistemul in cazul in care te trezesti dimineata cu copilul de 1 an racit (cu febra, muci si tot tacamul).

Sa incepem cu niste premise:
 1) Nu toata lumea are bunici cu care sa isi lase copilul la nevoie -Unii au norocul sa aiba, altii au bunici care inca lucreaza cum este cazul meu, unii au bunici prea batrani ca sa faca fata unui copil de 1 an bolnav si altii poate pur si simplu au bunici care considera ca ei si-au facut treaba crescandu-te pe tine si vor o batranete linistita fara sa fie responsabili de copiii tai - este perfect ok atitudinea asta si consider ca sunt perfect indreptatiti sa o aiba (Ma refer aici la angajamente pe termen lung, nu ca il lasi cate 2 ore pe weekend la bunici).
2) In principiu trebuie sa lucreze ambii parinti pentru o viata confortabila - Depinde aici si ce nivel de confort vrei in viata insa atunci cand ai un copil daca vrei sa ii oferi ce e mai bun si sa nu te sacrifici pe tine cam trebuie sa lucreze ambii parinti mai ales daca sunt tineri. Nu vorbesc aici de cazuri extreme vorbesc de genul de parinti tineri, corporatisti care castiga peste medie insa au si cheltuieli - chirii/rate, masina, etc.
3) Sa zicem ca intr-o dimineata te trezesti ca are copilul febra si se simte rau. - Se intampla mai ales daca merge la cresa. Pentru cine va spune ca e prea mic pentru cresa il invit sa reciteasca cele 2 premise de mai sus. Oricum aceleasi probleme le vei avea si de la 2 ani in sus cand nu mai poti sta in concediu de crestere a copilului. Sa zicem ca asta se intampla la o ora foarte matinala.
Mentionez ca micutul are 1 an. 

Ce ar trebui sa faci teoretic?

Pasul 0 - Ar trebui sa te duci de urgenta la un medic pediatru atunci cand se imbolnaveste copilul, nu cu programare in timpul orelor de program - eu am mers de exemplu la urgente la un spital privat la pediatrie. Am norocul sa fiu abonat la o retea privata de sanatate unde ma pot duce la orice ora cu urgente ale copilului si nu trebuie sa stau la coada sau sa vin cu bani in plic (ce-i drept ii dai de pe card insa conditiile de acolo zic eu ca merita).
La urgente iti va spune ca micutul e bolnav, are o viroza si o sa ii treaca - nimic spectaculos - insa nu il poti duce la cresa o saptamana, trebuie sa stea cineva cu el acasa. Nu iti poate da concediu medical de acolo, trebuie sa te duci la medicul copilului de familie. Asta s-a intamplat noaptea, a doua zi dimineata am inceput demersurile normale pentru obtinerea concediului medial.

Pasul 1 - Te duci la medicul de familie al copilului. Aici insa se poate ajunge in principiu doar cu programare in orele de lucru ale medicului. Data viitoare o sa rog copilul sa ma anunte cu o saptamana inainte cand are de gand sa se imbolnaveasca ca sa imi fac programare si sa nu cumva sa se imbolnaveasca in afara orelor de program.

Pasul 2 - Acest medic te trimite la specialistul pediatru. Iar iti trebuie programare, la noi insa cu un plic se poate sa te treci printre randuri. Altfel ramai cu copilul bolnav pe care nu ti-l primeste la cresa si nu ai cum sa mergi la servici. Medicul specialist pediatru iti pune un diagnostic si te trimite inapoi la medicul de familie al copilului.

Pasul 3 - Totusi trebuie sa faci un drum pana la servici sa ceri de urgenta o adeverinta ca esti salariat cu data din ziua respectiva. Evident cu copilul bolnav dupa tine prin frig, ploaie, vant. Copilul in acest timp este irascibil si urla - doar e bolnav si ii este rau. Obtii adeverinta si te intorci la medicul de familie al copilului.

Pasul 4 -  Medicul de familie al copilului iti da concediul medical insa acesta trebuie stampilat si de medicul tau de familie.  Medicul copilului de familie nu este tot una cu medicul tau de familie fiindca un medic de familie specializat in pediatrie nu ia in evidenta adulti si invers. Amandoi trebuie insa sa iti vizeze concediul medical.  Ar fi extraordinar daca cineva mi-ar putea recomanda in Bucuresti un medic de familie la care sa poata fi inscris si parintele si copilul si eventual sa iti poata da concediu medical fara un drum la specialistul pediatru.

Pasul 5 - In final obtii de la medicul tau de familie concediul medical. La fiecare din acesti medici este de obicei o coada destul de mare, insa daca te cunoaste te poate baga in fata. Toate formalitatile cu tot cu drumurile dureaza 3-4 ore, timp in care te invoiesti de urgenta de la servici si cari copilul bolnav prin frig cand recomandarea este ca el sa stea in casa linistit.

Ce s-a intamplat practic si unde a cedat sistemul?

La pasul 1 m-am dus la clinica unde lucreaza medicul de familie al copilului. Are program dupamiaza asa ca nu o pot vedea. Medicul parintelui de familie are insa program dimineata asa ca nu ar avea cum sa puna si el stampila pe concediu medical dupamiaza dupa ce trec pe la cel al copilului fiindca nu mai este acolo. Concediul medical trebuie dat fix in ziua in care incepe. Nu poate fi dat retroactiv, sunt niste sisteme cu numere de ordine care previn asta asa ca in ziua respectiva nu am cum sa imi iau fizic concediu medical pentru stat acasa cu copilul bolnav.

Practic nu e treaba statului, grija lui cand ai copilul bolnav e sa treci prin tot procesul birocratic ca sa nu cumva sa fraudezi sistemul, il doare in cot de tine sau de copilul tau. Se pleaca de la presupunerea ca tu esti un escroc care vrea sa fraudeze sistemul si sa obtina pe naspa concediu medical asa ca trebuie tu sa depui eforturi sa te lupti cu birocratia si sa iti demonstrezi onestitatea. 
Oare de ce nu poti lua concediu medical pentru copil de la orice medic pediatru care ti-l vede - de exemplu doamna de la urgente? Pentru ca unii ar abuza de sistem? Oare acei cativa oameni care ar abuza de sistem sunt o cauza suficienta sa ne batem joc de toti cei onesti prin atata birocratie? Nu mai bine s-ar putea da concedii medicale mai simplu si ar fi problema statului sa verifice ca nu se fac abuzuri si nu problema ta sa demonstrezi in toate partile ca nu faci?
Zic si eu...

Teoretic se poate sa nici nu iti dea concediu medical caz in care este treaba ta cum justifici la servici ziua respectiva, desi pana acum nu mi s-a intamplat. Se poate ca uneori sa nu te mai trimita medicul de familie al copilului la specialistul pediatru si sa accepte foaia de observatie de la urgente de la spitalul privat insa depinde de dispozitia lui.

Oricum cui ii pasa de astea? Din punctul multora de vedere e ok sa nu mai faca tinerii copii, cui ii pasa ca la un moment dat nu va mai avea cine sa munceasca in tara asta sau cine sa o apere si sa ii duca mai departe limba si cultura, oricum viitorul indepartat nu e pe lista prioritatilor politicienilor de azi din Romania.

2 comments:

  1. Concediu medical se poate da si retroactiv! Daca se imbolnaste luni, poate si marti medicul sa iti elibereze concediu. Medicul pediatru din urgente iti poate elibera concediu medical daca este in contract cu casa. Din pacate, la spitalele private, nu toti sunt in contract cu casa. Daca iti elibereaza medicul lui de familie concediul medical, atunci da, trebuie sa il vizeze si medicul tau, dar nu este f urgenta treaba, adica pana la finalul lunii poti rezolva asta, caci concediul nu trebuie sa il depui imediat cum l-ai luat.. Adeverinta o poti primi pe mail si duce mai incolo medicului de familie, daca acesta este unul de treaba.

    ReplyDelete
  2. Exista medici de familie care iau in evidenta si adulti si copii si care au deja adeverinta valabila daca mergi la ei periodic. Tot acesti medici buni si dedicati iti raspund la telefon la orice ora, te ghideaza si gasesc împreună cu tine o solutie sa nu porti pe drumuri copilul. De obicei insa acesti medici nu sunt vizitati de cei care frecventeaza doar clinici private. Banuiesc ca aici e o chestiune care vizeaza unele dintre premize.

    ReplyDelete